Format P – Webb- och grafisk design

Att lyckas med grafisk utformning

Ibland förundras jag över hur ogenomtänkta vissa trycksaker man får hem i brevlådan kan vara. Det gäller även trycksaker jag kommer i kontakt med i arbetslivet.

För mig är det oerhört viktigt att vara tydlig på alla plan. Förutom att du måste göra dig förstådd textmässigt, så måste också den grafiska utformningen stödja det du vill säga. Här kommer några tankar om främst dokumentutformning.

Sortera och organisera innan utformningen

När man formulerar en text, på en webbsida eller i en trycksak, går det i de flesta fall att dela in texten i ett antal arter eller texttyper, vad man nu vill kalla det. Genom att ha struktur får du mer kontroll över vad du gör och det underlättar också en konsekvent utformning.

Att alltid utforma samma typ av text på samma sätt, gör innehållet extra tydligt för läsaren, samtidigt som du får en grafisk profil på din presentation. Tänk därför efter vilka typer/arter av textblock du tänker använda dig av innan du kastar dig över färger och former. Några exempel:

  • Rubriker och löpande text
  • Bildtexter
  • Citat
  • Tabeller och listor

Du kan även dela upp löpande text i undertyper, t.ex.

  • Viktiga eller svåra ord
  • Ord/utryck på något annat språk
  • Instruktioner

Hitta en smakfull typografi

Överdriv inte din utformning genom att använda alla coola fonter, effekter och trix du kan, då blir det bara rörigt. Konsten är oftast att hålla det enkelt och att inte överarbeta.

När det gäller teckensnitt/fonter kan det i princip räcka att använda en font för rubriker och kanske en annan för löpande text. All typografi däremellan kan sättas genom att använda variationer av dessa två.

Om man väljer bort de tekniker som finns för att bädda in fonter på webbsidor, så kan ju urvalet fonter kännas en smula begränsat. Men har du tänkt på hur många variationer det egentligen finns för ett och samma teckensnitt? Fet, kursiv, större, mindre, versaler, gemener, kapitäler, färg.

Placera ut byggblocken

En layout kan bestå av något så enkelt som ett dokument med i princip bara rubriker och löpande text. Det blir dock så mycket roligare att läsa om man försöker hitta ett trevligare sätt att ställa upp innehållet. Naturligtvis får man också ta hänsyn till vilken sorts trycksak det är fråga om och vad som passar sig i olika sammanhang.

Det finns många variationer av hur en sida kan byggas upp. Många idéer kan man få av att öppna en lite dyrare tidning och studera hur innehållet har delats upp i olika dokumentbyggblock och hur man sedan valt att placerat dessa, utformat rubriker, ingresser, citat m.m.

 

Balansera ingredienserna

I de flesta fall handlar layoutkonsten om att känna in balansen mellan för mycket och för lite. En balans som känns behaglig, men ändå intressant. Det kan t.ex. handla om kontraster mellan dokumentbyggblock, avstånd mellan dokumentbyggblock, avstånd ovanför/under rubriker, val av färger och teckensnitt m.m.

En vanlig riktlinje man kommer ganska långt med är att alltid ha lite längre avstånd ovanför rubriker än under. Rubriker av samma nivå ska också hålla samma utformning hela vägen.

Dokumentbyggblock = En ruta i en avgränsad storlek, avsedd att passa in i en sidlayout. Rutan kan innehålla t.ex. text eller en bild och vara utformad på olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *