Sidstruktur

Varje webbsida börjar med ett antal element för att skapa grundstrukturen för dokumentet i sig självt. Det kan ju tyckas onödigt krångligt, men fyller en viktig funktion för en fullt fungerande webbsida.

Sidstrukturen fungerar som ett sorts skelett och ger olika sorters information och innehåll sin bestämda plats i dokumentet. En webbsida som ser ut som nedan är fortfarande helt tom om den visas i webbläsaren.

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
 <head>
  <title></title>
 </head>
 <body>

 </body>
</html>

OBS! Sidstrukturen skriver du ner i ett tomt textdokument i din texteditor. Spara sedan dokumentet med ett giltigt filnamn och filtypstillägg i din webbplatsmapp. Öppna samma dokument i webbläsaren och tryck på Uppdatera (Refresh) vartefter du ändrar och sparar i texteditorn.

Dokumentet delas in i ett huvud och en kropp. I dokumenthuvudet läggs information om webbsidan som till större delen är osynlig för läsaren. Informationen kan t.ex. vara avsedd för webbläsaren eller för att sökmotorer ska hitta sidan.

Den del av dokumenthuvudet som är synlig för läsaren är elementet <title>. Det ska innehålla en dokumenttitel som kort beskriver dokumentets innehåll. Dokumenttiteln ligger i webbläsarens namnlist och ska inte förväxlas med dokumentets huvudrubrik.

Elementet <body> är den plats i dokumentet där allt innehåll ska placeras. Innehållet struktureras sedan i sin tur av de block- och fraselement som används för olika sorters innehåll.

OBS! Om du vill fördjupa dig ytterligare om olika dokumenttyper som förekommer i XHTML, hittar du mer läsning om det i fördjupningsavsnittet.