Introduktion till XHTML

För att få en uppfattning om vad XHTML handlar om, bör man först få lite insikt i hur språket används, samt vilka möjligheter och begränsningar som finns.

Syftet med XHTML

Alla dokument och sidor (t.ex. tidningssidor eller informationsblad), kan sägas vara uppbyggda av ett antal dokumentbyggblock. Vad jag pratar om är i själva verket helt vanliga sidelement som rubriker, stycken, listor, bilder etc.

Dessa skapar struktur och delar upp innehållet i mindre portioner, vilket gör det hela läsbart och mer tilltalande.När det gäller webbsidor använder man markeringsspråket XHTML (eXtensible hypertext markup language) för att skapa dessa dokumentbyggblock.

Markeringarna är nödvändiga för att webbläsaren ska kunna presentera dokumentet välstrukturerat och läsbart. Utan XHTML kan webbläsaren inte visa innehållet annat än som en betydelselös textmassa.

 

Uppmärkning och semantik

Varje typ av sidelement märks upp med sin egen tagg som gör att webbläsaren kan presentera dokumentet på ett välstrukturerat och läsbart sätt. Varje element får dessutom en semantisk betydelse som gör att dokumentet också kan tolkas av olika läshjälpmedel.

Exempel på en semantisk beskrivning är t.ex. att märka upp ett citat och beskriva varifrån det härrör, eller att beskriva en bokstavföljd som en förkortning och sedan förklara vad förkortningen betyder. Semantiken i ett dokument är inte alltid helt synlig för den vanlige läsaren, men kan rätt utnyttjad vara till hjälp för besökare som använder olika läshjälpmedel.

Råutformningen av en webbsida överlåts åt varje webbläsare, vilket också medför att vissa element kan presenteras olika i olika webbläsare.

SÃ¥ ser XHTML ut

XHTML är det märkspråk som sedan år 2000 funnits för att skapa webbsidor. Det tidigare språket HTML finns fortfarande och fungerar, men XHTML är en nyare standard som hellre bör användas när det gäller uppbyggnad av webbsidor. Under uppbyggnad just nu är även HTML5 som på sikt kanske ersätter XHTML.

Genom att högerklicka på en sida i webbläsaren och välja Visa källa, kan du få en glimt av XHTML-taggarna och hur dokumentet egentligen ser ut.