Installera nya teckensnitt


Hämta hem gratis teckensnitt

Bland inläggen på Piah.se förekommer ofta tips på olika fonter/teckensnitt. Jag länkar då till den sida där du kan hämta hem vart och ett av de presenterade teckensnitten.

När man hämtar hem teckensnitt kommer de oftast förpackade i s.k. zip-arkiv. Den här filtypen måste först packas upp innan man kan installera teckensnitten och göra dem användbara. Här kan du läsa hur man packar upp zip-filer.

Förhandsvisa hämtade teckensnitt

Om du laddar hem och samlar på många teckensnitt, kan det vara idé att göra ett ordentligt filbibliotek för att hålla ordning på dem. Du kan t.ex. sortera efter typ/utseende eller i bokstavsordning. Teckensnittsfilerna för Windows har filnamnsändelser som .ttf (True Type Font) och .otf (Open Type Font).

När teckensnittsfilerna är uppackade, kan du dubbelklicka på dem för att titta på dem i Windows fontvisningsprogram.

Gör så här för att installera teckensnittsfiler

  1. Öppna ditt fontbibliotek och markera en/flera filer som är teckensnittsfiler och kopiera dem. Ibland följer det även bild- och textfiler med i zip-filerna, men dem kan du inte installera.
  2. Förflytta dig till filadressen c/windows/fonts i mappfönstret. Börja t.ex. med att dubbelklicka på Den här datorn/Dator. Gå sedan vidare till C-enheten och till mappen Windows och till sist Fonts.
  3. Högerklicka i fönstret på en tom plats och välj Klistra in. Nu installeras teckensnittsfilerna på rätt plats i datorn.

Nästa gång du öppnar Word eller något annat program där du kan välja teckensnitt, ska dina nya fonter finnas med i listan.