Hantera zip-filer


Vad är zip?

En zip-fil är en fil som kan innehålla flera filer och mappar. En metod för att komprimera flera filer till en för att de ska ta mindre plats.

Att kunna komprimera filer och mappar är bra om du t.ex. vill skicka dem med e-post (med bevarad mappstruktur), eller om du ska lägga ut det på en webbsida för att erbjuda nedladdning av ett filpaket. Zip-filer symboliseras ofta av ikoner med dragkedjor eller arkivskåp.

Du kan skapa zip-filer med Windows, utan att använda ett särskilt program. Det finns dock andra komprimeringsformat som bara kan öppnas med speciella program. Ett exempel är filtillägget .rar som hör ihop med programmet WinRar.

Öppna zip-filer och visa deras innehåll

Zip är ett vanligt format när man laddar hem t.ex. teckensnitt från nätet. Du kan spara dem vart du vill på datorn, bara du hittar dem igen efter nedladdningen. Dubbelklicka på en zip-fil för att öppna den i ett fönster. Nu visas alla de filer och mappar som ”paketet” innehåller. Det är dock ett par steg kvar innan du kan börja använda filerna och mapparna du ser i zip-arkivet.

Gör så här för att packa upp en zip-fil

  1. Markera alla filerna i fönstret och kopiera dem.
  2. Förflytta dig till en annan mapp i datorn, där du vill lagra filerna.
  3. Högerklicka i fönstret och Klistra in det du kopierade från zip-arkivet.

Skapa en zip-fil bestående av flera filer/mappar

  1. Samla alla filer du vill ska ingå i ditt zip-arkiv i en och samma mapp. Du kan även inkludera undermappar om du vill.
  2. Markera samtliga filer och mappar.
  3. Högerklicka någonstans i markeringen och välj Skicka till > Komprimerad mapp.
  4. Zip-filen namnges oftast automatiskt med någon av filernas namn. Du kan dock döpa om den till vad du vill, bara filtypstillägget .zip behålls.