Format P – Webb- och grafisk design

Webbplats, hemsida eller blogg

Ibland kan det vara svårt att hålla isär begreppen. Vad är det egentligen för skillnad på alla varianter, om det nu är någon skillnad? Vad innebär det att blogga?

Jag tror att man ofta kallar samma sak vid olika namn, beroende lite på vilken bakgrund och erfarenhet man har av det hela. Nu tänkte jag passa på att ge min syn på saken.

Webb, webbplats och webbläsare

Just ordet webb (försvenskat med två b och allt) är ett ord som de flesta IT-människor ofta använder. Det innefattar väl egentligen allt från själva Internet till de dokument vi publicerar.

Begreppet webbplats känns för mig som det mest korrekta att benämna en s.k. hemsida. Det betecknar de slags platser/portaler man kommer till när man använder en webbläsare. Ytterligare besläktade ord är webbutrymme och webbhotell som man behöver ha för att kunna publicera sina webbdokument. Självklart förstår jag att man med ordet hemsida menar hela webbplatsen och inte bara startsidan som det ursprungligen betecknade.

Webbläsare är ännu ett ord som många verkar obekanta med. Det är ett bra och praktiskt samlingsord för den sorts programvara man använder för att surfa på nätet, t.ex. Internet Explorer, Firefox eller Google Chrome.

Men hur kommer man till bloggen?

En fråga jag ibland fått, när jag gjort företagswebbar med bloggfunktion och där inläggssidan inte ligger som startsida. Det tycks alltså inte som att man alla gånger ser webbplatsen som en helhet.

Nu när jag jobbat med WordPress ett tag, känns blogg mer som en funktion som är integrerad i en webbplats. Funktionen ger möjlighet att skriva inlägg som lagras datumstämplade i arkiv. Hur man sedan utnyttjar funktionen är lite upp till var och en och vilket syfte man har med sin webbplats.

Att designa en webb med WordPress innebär att man kan välja hur och var inläggen ska presenteras. Vissa vill blogga och skriva om intressen, sitt liv etc. och då kanske det typiska bloggstuket passar bäst, där inläggen listas direkt på startsidan, man har arkivlista m.m.

De flesta företag vill istället ha en inbjudande och säljande startsida och enbart använda blogg-/inläggsfunktionen till nyhetslöp. Eller så gör man som mig och har en liten kombination av båda.

Vad innebär ”blogga”?

För en del är blogga mer eller mindre likställt med att skriva någon form av dagbok där man beskriver sin vardag och sina intressen. Begreppet är nog bredare än så, då det finns massor med privatpersoner som skriver om betydligt intressantare saker än om vilken frukost man ätit.

Det drivs både privata och organisationsbloggar där flera skribenter är inblandade för att skriva artiklar inom samma område. Även de flesta kända tidningar och Internetmagasin bedrivs på liknande sätt som en blogg. Du kan t.o.m. kommentera artiklarna och diskutera med andra intresserade.

Funktionen att läsare/besökare kan kommentera det man skriver är standard i de flesta WordPress-designer man hämtar gratis. Designar man själv är det ganska lätt att ta bort funktionen om man så önskar.

3 kommentarer till “Webbplats, hemsida eller blogg

  1. Systemutveckling

    Intressant läsning! Jag håller med dig om att webbplats känns mest rätt att benämna en sida på nätet med. (Eventuellt webbsida också, men ordet webbplats förtydligar att det kan finnas flera sidor tycker jag)

    Svara
  2. Bo Wennerbeck

    Instämmer i att det verkar förvirrande. Det helsvenska ordet hemsida borde fungera bra.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *