Format P – Webb- och grafisk design

Skapa vinterlika inramningar till bilder

Nu i juletider blir det mycket små grafiska tips med jul-/vintertema här på Piah.se. Jag tycker det är så roligt att sitta och pilla med sådant här och delar gärna med mig av små tips.

Den här gången ett par enkla tips på hur du kan rama in dina julbilder som du gör i Photoshop. Lite rimfrost, lite is och snöflingor.

Frostig ram

Öppna den bild du vill använda och tryck Ctrl + J för att kopiera bakgrundslagret till ett eget lager.

Välj Lager/Lagerstilar/Innerglöd. Ställ in färgen till vit, Stryp 100% och Storlek till den bredd ramen ska ha. Högst upp vid Blandningsläge väljer du Lös upp. Dra sedan ned opaciteten tills det ser ut lite mer som frost.

Ram av snöflingor, stjärnor etc.

Till detta tips behöver du eventuellt installera en dingbatfont med snöflingor. Här finns ett par att välja på. Ta en eller ett par snöflingor du gillar och skriv/placera dem i ett bildfönster med svart textfärg. Textstorleken kan vara ganska liten.

Radera sedan bakgrundslagret genom att dra det till papperskorgen i lagerpaletten. Skapa ett nytt tomt lager och lägg samman textlagren med detta. Lagret ska fortfarande vara genomskinligt. Tryck nu Ctrl + I för att göra flingorna vita. Markera hela bilden (Ctrl + A) och spara detta som ett mönster via Redigera/Definiera mönster.

Nu till huvudbilden igen. Gör på samma sätt som tidigare med Ctrl + J för att lägga bilden på ett eget lager. Gå sedan in på menyn Lager/Lagerstil och välj Linje. Ställ in att linjen ska ritas ut på Insidan. Välj sedan Fyllningstyp Mönster. Nu kan du ställa in ramlinjens bredd så den passar ditt mönster, samt blandningsläget Mjukt ljus om du inte vill ha en helt kritvit och täckande ram.

2 kommentarer till “Skapa vinterlika inramningar till bilder

  1. Pia

    Hej och tack =) Jag har gått någon enstaka kurs här och där, men är mestadels självlärd av ett brinnande intresse sedan många år tillbaka. Det finns mycket att lära och inspireras av andra på Internet, samt bra litteratur att läsa sig till ett och annat. Lycka till med ditt, Sandra =)

  2. Sandra

    Oj vad imponerad jag blir av dig och ditt företag, jag läser själv till webbredaktör i dagsläget, är du utbildad eller självlärd?

Kommentarer inaktiverade.

Instagram @aspellhome