Format P – Webb- och grafisk design

Skapa din egen digitala fotostämpel

Gör du som jag och publicerar mycket foton på din blogg/hemsida? Kanske bekymrar du dig också lite över hur lätt det är att bara ta andras bilder.

För att göra det lite svårare eller mindre kul för bildtjuvarna, kan man om man vill ”stämpla” sina foton med sitt eget lilla bomärke, logga, signatur eller vad man nu vill. Så här kan du ganska enkelt göra en stämpel i Photoshop.

Skapa din signatur

Börja med att skapa  den bild (eller öppna om den redan finns färdig) i Photoshop som du vill använda som stämpel. Det kan t.ex. vara din inskannade namnteckning, en logotype, personlig symbol eller liknande. Bra också om ditt namn finns med.

Nedan ett exempel på hur det skulle kunna se ut för min egen del.

Penslar blir gråskalebilder

Det enklaste sättet att skapa sin stämpel är att skapa en ny och egenhändigt utformad pensel i Photoshop. När man skapar penslar i Photoshop, kan man tänka på att penseln blir en gråskalebild som får transparens i olika grader.

Allt som är vitt blir helt genomskinligt, övriga nyanser halvtransparent beroende på ljushetsvärdet. Grå nyanser blir således halvtransparenta med automatik. En annan regel är att penslar får vara maximalt 2500 x 2500 pixlar stora.

Gör så här

  1. Allt som ska ingå i penseln/stämpeln måste ligga på samma lager.
  2. Ta den rektangulära markeringsramen och rama in allt som ska ingå i stämpeln.
  3. Gå till menyn Redigera och välj Definiera penselförinställning. Eventuellt heter alternativet något annat/liknande i äldre versioner av Photoshop.
  4. När du nu väljer verktyget Pensel, kan du längst ner i menyn för penselformer hitta din egen.

När du använder penseln kan du förstås välja att stämpla med vilken förgrundsfärg du vill, så att stämpeln syns tydligt mot fotot i bakgrunden.

Kommentarer till “Skapa din egen digitala fotostämpel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *