Format P – Webb- och grafisk design

Praktiskt med skärmdumpar

printscreen1Jag använder mig mycket av skärmdumpar, bl.a. när jag gör grafiska objekt till webbplatser. Det är oftast ett enklare och snabbare sätt att få exakta mått till olika spalter och element, än att sitta och räkna ut varje gång exakt hur brett eller högt ett visst element är.

Det finns förstås också fler användningsområden för skärmdumpar.

Print Screen

printscreen1En liten tangent som gemene man kanske inte använder så ofta. Vad tangenten gör är att lägga en bild av din aktuella skärm i datorns urklippsminne.

Du kan direkt efter att du tryckt på [Print Screen] växla till ett bildredigeringsprogram eller något annat program där du kan klistra in grafiska objekt.

 

 

En hjälp vid webbdesign

Jag använder ofta [Print Screen] när jag sitter och pillar med detaljer, innehåll och efterhandsarbete på en webbplats. Om jag t.ex. ska göra en avdelare i en begränsad bredd gör jag först en skärmdump och klistrar in den i Photoshop.

På ett nytt lager i samma fönster ritar jag sedan ut mitt grafiska element och får det att passa exakt i t.ex. en textspalt. Därefter är det bara att flytta över elementet till ett eget fönster och spara.

Jag gör också markeringar och mäter på så sätt ut bredd och höjd för att bilder och grafiska detaljer ska passa på ett speciellt ställe i layouten.

Manualer och kursmaterial

printscreen2Vad vore en manual till en programvara utan skärmbilder? Som lärare gör jag mycket eget material till föreläsningar, övningar och tester.

Självklart kan också Word och andra sidlayoutprogram ta emot urklipp från [Print Screen]. Trycker du dessutom [Alt] + [Print Screen] så läggs endast det aktuella fönstret eller dialogrutan i urklippsminnet.

Program som tar skärmdumpar

Vad [Print Screen] inte gör är att ta med muspekaren i en skärmdump. Det kan ibland vara önskvärt att i sin skärmbild även visa hur muspekaren ser ut. I dessa fall är det bättre att använda sig av ett särskilt skärmdumpningsprogram.

Varje gång jag spelar Tomb Raider, har jag också IrfanView igång. Ett gratis program som funkar utmärkt. Du kan ställa in JPG-kvalitet i programmet, samt välja om muspekaren ska inkluderas eller inte.

2 kommentarer till “Praktiskt med skärmdumpar

  1. Pia

    @Helena: En skärmdump är en kopia av hela den bild som visas på datorns bildskärm. Du kan t.ex. göra en bild av hur det ser ut i ett program.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *