Format P – Webb- och grafisk design

Överskridet utrymme kan bli dyr historia

Det har visat sig kunna bli en dyr historia för en enskild person eller företag att överskrida sitt webbutrymme.

Något som också är väldigt lätt hänt om man är en flitig bloggare och inte inser vikten av att minska ner bilderna innan publicering.

Förvarning om ökad årskostnad

En av mina kunder fick nyligen en varning från sin webbhotellsleverantör om att utrymmet var överskridet. Om det inte rensades innan ett visst datum skulle årskostnaden komma att uppgå till över 10 000 kr. En ökning med ca 9000 kr. Med andra ord bara att börja rensa!

Projekt rensning

Det kan kanske svida att rensa bort inlägg och bilder från sin blogg, men å andra sidan (som jag skrivit mer om här) hur länge kan ett inlägg behålla sin aktualitet? Den stora boven är dock i de flesta fall för tunga bilder. Här finns mer information om hur du minskar bilderna innan publicering.

De inlägg som fortfarande är intressanta och som fortfarande blir lästa efter mer än två år, måste ändå rimligtvis röra sig om bara ett fåtal. Om man tycker att inläggen fortfarande har ett visst värde, kan man kanske spara om dem som nya utkast för nybearbetning.

Håll koll på intresset för dina inlägg

Att använda Google Analytics är ju annars ett utmärkt sätt att hålla koll på hur många träffar inläggen har, hur länge läsaren har stannat på sidan osv. Ett bra instrument för att avgöra huruvida inlägget ska skrivas om och publiceras på nytt, eller om det rent av har ”fallit ur minnet” och kan raderas utan att saknas nämnvärt.

Jag sitter säkert

Jag har skrivit inlägg (minst 2-3 i veckan) under ca 2,5 års tid och minskar alltid bilderna innan publicering, samt att jag rensar med jämna mellanrum. När jag senast kollade min utrymmesstatus var jag inte ens uppe i 500 MB (av mina 5 GB tilldelade). Nämnas kan också att jag ständigt har ca fem WordPress-installationer på samma webbplats.

3 kommentarer till “Överskridet utrymme kan bli dyr historia

 1. Pia

  Hej ”Bildgatan” och tack för ditt trevliga inlägg =) Jag har fullständiga WP-installationer i diverse undermappar. På dessa ligger även ett antal temamappar. Eftersom dessa mest används som demo-sajter så laddas det inte upp så mycket material/bilder till dessa heller. Det mesta utrymmet tar den här sajten. // Pia

 2. Bildgatan

  Vilken intressant sida du har här och har nu suttit och läst lite av det du publicerat. Återkommer och läser mer för det finns mycket nyttigt att lära sig och fundera över som du kommer med både bland dina tips och de övriga kategorierna.

  Ler när jag läser om det här med kategorier eftersom jag själv har de problemen att kategorisera för mycket och sedan blir det en salig röra av allt när man ska försöka få någon ny struktur på det hela. Skrivandet och bloggandet förändras hela tiden och med det ger det nya tankar som kanske inte fanns från början.

  Lär mig något när jag läser om det här med wordpressinstallationer även om jag inte förstår till fullo. Betyder det de installationer du har på olika subdomäner eller har det något med olika temamallar som man laddat ner och inte tagit bort från servern?

  Bildhanteringen klarar jag av, men från början ligger det nog en del foton som inte är sparade för webben vilket nog tar en del utrymme och det bör jag ta i beaktande när det börjar bli trångt.

  Hur som helst så lär jag återkomma och lära mig något nytt.

 3. Internetblogg

  Det finns ju ett par tjänster via nätet som du kan använda för att minska ner storleken pw bilder. Har tyvärr inte namnet i bakhuvudet men det kan likväl vara ett bra alternativ.

Kommentarer inaktiverade.

Instagram @aspellhome