Format P – Webb- och grafisk design

Några ord om teckensnitt

TeckensnittAtt hämta hem och installera nya roliga teckensnitt var en av de saker jag tidigare ägnade mycket tid åt. Det var på den tiden då Internet var nytt för mig och jag precis började upptäcka allt spännande inom grafisk design.

Jag tycker fortfarande att det är roligt att titta runt efter font-samlingar och laddar gärna hem de jag tycker om. Har dem prydligt samlade i mappar i alfabetisk ordning. Idag letar jag kanske mer efter kvalitetsfonter som duger att använda i grafisk design.

Vad är ett teckensnitt?

Ett teckensnitt är en hel uppsättning bokstäver och andra skrivtecken i en viss stil. Ett äldre ord för samma sak är typsnitt. På Internet kallas det ofta vid sitt engelska namn, font. Varje teckensnitt har också ett namn, t.ex. Arial eller Verdana.

Teckensnitt

Typografi

Typografi är läran om bokstävernas uppbyggnad. En mycket gammal kunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Inom typografin får man lära sig att varje del av ett tecken har ett namn och det finns en vetenskap omkring hur olika teckensnitt påverkar läsbarheten i en text.

typografi

Teckensnitt kan också delas in i olika familjer beroende på sina egenskaper. Linjärer och seriffer är t.ex. två vanliga familjer. Linjärerna består precis som det låter av jämntjocka linjer, medan serifferna har ”fötter” och små ”vingar” (som på bilden ovan).

Många teckensnitt kommer också i flera varianter, t.ex. feta, kursiva, kondenserade (sammanpressade) eller expanderade.

Hemgjorda teckensnitt

Många av de fonter man hittar på Internet är hemtillverkade och i många flal inte speciellt välgjorda. Att tillverka egna fonter kräver, förutom kunskaper om tillvägagångssättet och diverse programvaror, goda kunskaper om typografi och design.

DeliciousDet finns några få exempel på teckensnitt i bättre eller godtagbar kvalitet som också är gratis. Delicious är t.ex. ett teckensnitt som ofta omnämns i dessa sammanhang. Fler från samma designer finns hos Exljbris.

Installera ett teckensnitt

Att installera en teckensnittsfil är inte alls svårt. Filen som du ska installera i Windows Font-mapp har oftast filtypstillägget TTF (True Type Font) eller OTF (Open Type Font). Jag börjar alltid med att öppna sökvägen C/Windows/Fonts i ett eget mappfönster. Faktum är att jag också har den som genväg på skrivbordet.

Om du hämtar ett teckensnitt på Internet är det troligtvis packat i form av en ZIP-fil. ZIP-filen ska du först dubbelklicka på så att den öppnas i WinZip eller i ett Windows mappfönster. Den/de av filerna som heter TTF eller OTF ska du sedan dra över till mappen Windows/Fonts.

2 kommentarer till “Några ord om teckensnitt

  1. deeped

    Usch tala inte om det där med att samla typsnitt. Jag har gjort det sen 89 och har väl närmare 7000 i gömmorna. Dafont.com är rena knarket…

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *