Format P – Webb- och grafisk design

Min installation av Windows 7

Jag köpte min CD redan i somras och har dragit på det länge, eftersom jag vet hur mycket jobb det är. På grund av att jag ständigt har behov av en fungerande dator, är det också svårt att hitta en lucka i tidsschemat när det passar.

Men nu är det gjort. Windows 7 Ultimate sitter på plats efter ovanligt få irritationsmoment. Det här är min erfarenhet så här långt.

Har inte alla grafiker MAC?

Inte jag inte. Inte för att jag har något emot MAC, jag känner bara att det tar emot att lära om mitt invanda sätt att tänka. Så jag fortsätter med PC och Windows ett tag till.

Windows Vista

Windows Vista hoppade jag över helt. På grund av att jag hörde så mycket negativt om det så var det aldrig intressant att ens försöka. Det finns en gräns för hur kul det är att hålla på med datorteknik och ominstallationer. Jag är först och främst en brukare av datorer, inte en tekniker.

Installation från Windows XP till Windows 7

Jag hade läst på lite om Win7 innan, så jag visste att jag hade en total ominstallation framför mig med allt vad det innebär. Därför började jag med det vanliga, att ta backup på alla filer som skulle försvinna.

  • Installerade fonter (c/windows/fonts)
  • Favoriter (c/documents and settings…)
  • Sparade spel från Tomb Raider (i Mina dokument)

Min hårddisk var redan innan partionerad i en systemdel och en fildel, så backup blev ganska enkelt. Jag skrev även ner en lista på alla program jag hade installerade för att underlätta efterarbetet.

Inget tangentbord under uppstart

När jag startade om datorn med Win-skivan i upptäckte jag att tangentbordet inte svarade under uppstarten. Det innebar att datorn aldrig fick mitt kommando att starta från skivan.

Med hjälp av nätet tog jag reda på att man kunde gå in i BIOS under uppstarten (under Integrated Peripherals) och ställa om USB-tangentbordet på ”enabled”, istället för ”disabled” som det tydligen var inställt på som default. Det visade sig fungera och nästa gång startade datorn från skivan.

Hela installation flöt på förvånansvärt problemfritt och var klar efter en knapp halvtimme. Ljud, grafik och Internet fungerade direkt utan krångel. Lite problem återstår med hemmanätverket, där en av våra två datorer kommer åt den andra men inte tvärtom. Därefter kunde jag börja att beta av listan med allt som skulle återinstalleras, som skrivare och alla programvaror.

Windows 7

Så här långt gillar jag Windows 7, även om det är lite små problem i början med att hitta alla funktioner som man vet finns, men som kanske döpts om eller flyttats.

Jag letade en stund efter knappen Visa skrivbordet som jag alltid haft på aktivitetslisten brevid Start-knappen. Nu ligger den längst ut till höger som en liten anonym rektangel. En annan knapp jag saknar är Uppåt-knappen i Utforskaren. Nu är det bara en textbaserad sökväg, där man backar genom att klicka på varje steg.

Alltid kul med snygg grafik och nya små finesser som t.ex. gadgets på skrivbordet, förhandsvisning av öppna fönster direkt på aktivitetslisten m.m. Gillar också de små fästisarna (som Post it-lappar) som nu kunde ersätta programmet Stickies som jag tidigare använt.

Mitt nya snygga skrivbord

Kommentarer till “Min installation av Windows 7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *