Format P – Webb- och grafisk design

Gör dina egna påskägg i Photoshop

Påskhelgen är analkande och vi äter kanske lite extra god mat och även en del godis. Mycket runt påsken handlar om ägg, så här kommer ett litet tips passande inför påskhelgens Photoshop-pyssel.

Jag visar här ett enkelt knep hur du med Photoshops vektorverktyg kan skapa egna dekorativa påskägg till hälsningar, placeringskort eller vad du vill. Nu kör vi.

Skapa grunden

Jag börjar med att använda Photoshops elliptiska form och gör en stående, oval figur. Figuren ska ritas ut i det läge som gör att en bana skapas. Det ställer du in i alternativfältet med knappen Banor när formen är vald (mittenknappen i andra gupperingen i bilden nedan).

I verktygspaletten ska du sedan välja verktyget Direktmarkering för att kunna redigera ankarpunkterna i figuren. Klicka någonstans på banan med verktyget så visar sig ankarpunkterna med sina handtag.

Redigera formen

Ta tag i ett av handtagen, försök hålla handtaget helt vågrätt och dra det inåt mot ankarpunkten. Gör likadant med det andra handtaget. Sträva efter att hålla båda handtagen lika långa på båda sidor. Detta ska göra toppen på ovalen något spetsigare, som på ett ägg. Ett bra tips för äggformen är att också vinkla de nedre sidohandtagen en aning utåt.

Ett ögonmått duger oftast bra, men är du riktigt noggrann får du information om hur långt du drar, på en tänkt X-axel, i paletten Info. Om det behövs kan du förstås dra i alla fyra ankarpunkternas handtag och redigera formen tills den får en bra äggform.

Ge ägget dekor

Om du vill kan du nu gå vidare och rita egna banor ovanpå ägget för att ge det lite dekor. Skapa t.ex. banor som nedan med hjälp av verktyget Ritstift. Tänk på att alltid sluta banan genom att klicka igen på den ankarpunkt du började med.

Du kan även använda Photoshops förinställda former och rita ut dem ovanpå den grundläggande äggformen. För att dekorbanorna också ska bilda ett tomrum i den ursprungliga formen måste du på alternativfältet klicka på knappen Ta bort från formområde (subtract). Markera först hela banan med den helsvarta pilen Banmarkering.

Med verktyget Konvertera fästpunkt klickar du på en punkt en gång. Klicka sedan igen och håll ned musknappen på samma punkt och dra för att få ut handtagen som möjliggör en rundad form. Fortsätt därefter med verktyget Direktmarkering för att redigera banan.

Att jobba med Photoshops banverktyg kan ta en stund innan man får grepp om det. Träna några gånger på att skapa former och dra i handtagen så förstår du snart hur det hänger ihop och hur man redigerar.

Spara banan som en form

Gå in på menyn Redigera/Definiera egen form för att spara din nya form som en återanvändbar figur/form.

Kommentarer till “Gör dina egna påskägg i Photoshop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *