Format P – Webb- och grafisk design

Gör coola dekorpenslar i Photoshop

Tänk att med ett enda penseldrag i Photoshop kunna skapa frimärkeskanter, kanten på ett anteckningsblock eller kanske bara en högst personlig dekorkant.

Här presenterar jag några trick som visar hur du skapar penslar med repetition, med vilka du ganska enkelt kan göra dina egna snygga kanter eller konturer.

Grunden för en penselbild

Den bild du skapar kommer att användas som en sorts mönster, där repetition endast sker i en rad (vågrätt) eller i en kolumn (lodrätt). Gör bilden hyfsat stor så du ser vad du gör. När du väl använder den som pensel kan du ställa in storleken på den innan du drar din linje.

Grunden för bilder som ska bli penslar är att man skapar en svart/vit eller gråskalebild. Svart färg ger detaljer som ska vara synliga och där bilden är vit blir penseln genomskinlig. Alla grå nyanser mellan svart och vitt får olika grad av transparens. Nedan några exempel på blivande penselbilder och vilka linjer de kan ge.

Ange bilden som pensel

För att lagra bilden som en pensel börjar du med att markera hela bilden, Ctrl + A. Gå sedan in på menyn Redigera och välj Definiera penselförinställning. Din pensel finns därefter att välja bland de andra där du väljer penselform.

Ställ in penseldragets mellanrum

För att resultatet med den här typen av pensel ska bli som man tänkt, måste man först ställa in den att måla med rätt mellanrum. Varje Photoshop-pensel är i grunden en linje av samma bild, där varje bild i penseldraget målas ut med ett förinställt mellanrum.

Beroende på hur stor din bild är och om du ska dra en lodrät eller vågrät linje, kan du behöva laborera lite på egen hand med mellanrummet. När du har hittat en passande inställning, kan du spara penseln som en förinställning.

Mellanrummet ställer du in i paletten Penslar när du valt din pensel. Markera Form på penselspets till vänster och dra sedan i reglaget vid Mellanrum. Håll koll längst ner i visningsrutan när du drar så att det blir som du tänkt.

Egna experiment

När du testat och förstår principen, så experimentera och prova olika typer av bilder och se vilka linjer de kan ge.

Dragkedjan är två penslar vända åt olika håll. Genom att lägga linjerna på varsitt lager kan man i efterhand justera så att den ser ut att vara stängd. I penselbilden har jag använt mig av övertoning. Även ringarna i anteckningsblocket är en övertoning.

    

1 kommentarer till “Gör coola dekorpenslar i Photoshop

Kommentarer inaktiverade.

Instagram @aspellhome