Format P – Webb- och grafisk design

Föryngra och rensa din blogg emellanåt

Är dina blogg-inlägg något som lever för evigt? Det beror förstås på vad de handlar om, men med största sannolikhet börjar de förr eller senare att förlora sin aktualitet eller kännas passé.

Genom att då och då rensa bort inaktuella inlägg, håller man bloggen lite yngre och fräschare. Du sparar också in på ditt webbutrymme, som inte heller kommer att räcka i evighet.

Rensa från WordPress-panelen

När jag rensar, brukar jag bläddra till den sista sidan av inlägg och börja bakifrån. Jag öppnar de mer suspekta rubrikerna och skumläser lite innan jag bestämmer mig.

Om jag tror att jag kan ha användning av gamla inlägg och göra något bättre av det, så kopierar jag texten till ett nytt inlägg som jag sparar som utkast. Efter lite omsorg och omskrivning kan det rent av resultera i ett nytt inlägg som känns mer aktuellt.

Ju längre tid man har skrivit, desto mer hittar man också sin stil och den kvalitet man vill att inläggen ska hålla. Det du skrev för två-tre år sedan kan därför rent av kännas lite ”B” och som något du inte riktigt kan stå för längre.

Beroende på hur mycket man skriver och vad man skriver om, så får man nog avgöra lite själv hur mycket man kan föryngra sitt inläggsarkiv. Personligen försöker jag att rensa de flesta inlägg äldre än ca två år.

Rensa i Media-arkivet

Bilder som laddas upp tar naturligtvis en del plats på webbhotellet, så det gäller att även där rensa upp. Gör på samma sätt som med inläggen och börja bakifrån. Gör du detta direkt efter att inläggen raderats, kommer du kanske också ihåg vilka bilder som hör till, eftersom de brukar komma i ungefär samma ordning.

På samma rad som bilden ligger i arkivet, står annars vilket inlägg den tillhör. Tänk på att bilderna kanske används även i sidor och på flera ställen.

Ladda inte upp onödigt stora bilder

Så länge webben har funnits har det varit ett gissel med bilder och deras ibland för tunga ”vikt”. Sidor kan bli trögladdade om bilderna är för stora och de äter snabbt upp webbutrymmet man har.

Även om vi har större webbutrymmen idag än för tio-femton sedan, så har den förbättrade kvalitén på digitalfoton gjort att bildstorlekarna ökat i samma takt. Tack och lov är väl de gamla 56K-modemen snart helt utdöda och ersatta med snabbare uppkopplingar som gör att laddningstiden sällan är något problem längre.

I det här inlägget tar jag upp mer om hur du kan tjäna webbutrymme på att ladda upp mindre, förbehandlade bilder »

2 kommentarer till “Föryngra och rensa din blogg emellanåt

  1. Sofie Ward

    Tycker det kan vara viktigt att läsa igenom sina sökmotortermer. Ibland kan det vara bra att spara inlägg som får in folk på ens blogg via sökmotorerna, dock kanske en lättare redigering av dessa kan vara aktuell.

    Svara
  2. Pingback: Överskridet utrymme kan bli dyr historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *