Format P – Webb- och grafisk design

Flyttat min första WordPress-blogg

wp-logga-120x120En kund till mig ville börja blogga för ett tag sedan. Det visade sig efter en tids bloggande att hennes webbhotell inte räckte till för det utrymme som krävdes, så det blev tvunget med en flytt.

Valet av nytt webbhotell föll på Loopia som även hostar Piah.se. Den senaste veckan har jag fått förbereda för flytten och tänka efter lite vad som skulle sparas osv.

Loopia som webbhotell

Jag måste verkligen få ge en eloge till Loopia som måste vara ett av Sveriges bästa webbhotell. Rejält med utrymme, snygg och användarvänlig sajt, enkel kontrollpanel och sist men inte minst en otroligt bra och snabb support. Heja Loopia!

Loopia har dessutom nu en tjänst som heter One Click, med vars hjälp du kan installera WordPress på ditt webbhotell väldigt enkelt.

Att tänka på innan en flytt av WordPress

  1. Ta först back-up på databasen (exportera alla tabellerna till en sql-fil). Det gör du via det aktuella webbhotellets phpMyAdmin, som är ett gränssnitt för att kunna hantera databaserna och deras innehåll.
  2. Ta också back-up på de filer som ligger i mappen wp-content/uploads (eller om du har ett annat namn på mappen för uppladdade filer). Detta kan ta en stund att hämta om bloggen funnits ett tag.
  3. Tänk också på att ha back-up på alla plugins som bloggen använder. Dessa ligger i wp-content/plugins.
  4. Ta eventuellt också back-up på filen .htaccess som ligger i roten på installationen.
  5. Det kan ju  även vara bra att ha en kopia på wp-config.php där alla databas-inställningar ligger.

Installation på nya webbhotellet

Om domännamnet ska följa med till det nya webbhotellet (d.v.s. de ska överta administration och hosting), behöver du en transfer-kod från det gamla webbhotellet. Endera hjälper det nya webbhotellet dig med överföringen och att ange nya namnservrar, eller så kan du kanske göra det själv via deras kontrollpanel.

Installera sedan WordPress på det nya webbhotellet som vanligt. Tänk också på att lägga dit dina plugins och uploads i wp-content. Om du bytt domännamn, måste du enligt svenska WordPress-sidan, öppna sql-filen (databas-backupen) i en texteditor (som kan hantera väldigt långa textfiler) och ändra alla förekomster av det gamla domännamnet till det nya. Detta var dock inte aktuellt för mig eftersom domännamnet inte skulle ändras.

Till sist ska du kunna logga in i det nya webbhotellets phpMyAdmin och importera sql-filen till den nya databasen. Jag hade ingen .htaccess-fil att återställa, så länkarna fungerade först inte, eftersom denna fil måste uppdateras. Jag gjorde det genom att i WordPress kontrollpanel ändra tillbaka permalänk-strukturen till det förvalda, sedan tillbaka igen till adress/%postname%, vilket ger text i adresserna istället för nummer.

One Click och tabellprefix

Jag testade nu att använda Loopias One Click-installation av WordPress istället för att föra över filerna manuellt. Enda nackdelen var att det förinställda tabellprefixet wp_ ändrades. Det gjorde att den importerade databasens info först inte visades. När jag fick reda på vilket felet var, kunde jag dock enkelt ändra detta i wp-config.php.

Nu är i alla fall bloggen med domännamn flyttad och installerad på det nya webbhotellet. Med lyckat resultat till sist!

Kommentarer till “Flyttat min första WordPress-blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *