Format P – Webb- och grafisk design

Fixa retrokänsla på dina foton

När man plockar fram ett riktigt gammalt pappersfoto från byrålådan, kan det ibland vara så att färgerna har gulnat eller blekts en aning. Vill man efterlikna den här effekten på nya foton kan man köpa färgade filter och sätta på objektivet.

Den här speciella retrolooken kan man även trolla fram med hjälp av Photoshop. Här följer en liten beskrivning hur du gör.

Photoshop fixar retrofoton

Ta fram och öppna det foto du vill använda i Photoshop. Tänk på att alltid spara en kopia av fotot så att du inte arbetar med originalet.

Tryck Ctrl + J för att göra en kopia av bakgrundslagret med bilden. På så sätt kan du enkelt göra om ifall du skulle göra något misstag du inte kan ta tillbaka.

Aktivera sedan lagerkopian med bilden och gå in på menyn Lager/Lagerstil/Färgövertäckning. Välj en mellanblå nyans. Ange blandningsläget Uteslutning och dra ner opaciteten till ca 35-40%. Opaciteten kan du behöva reglera utefter just din bild.

Gamla pappersfoton hade också ofta en vit ram runtom. Den kan du också fixa genom att välja lagereffekten Ramlinje. Ställ in den på ca 10-15 pixlar (beroende på din bilds storlek) och att den ska ligga på Insidan. Färgen på ramen kan vara något gulare än vit.

Med hjälp av en kul gratispensel kan du också stämpla dit repor och tejpmärken ovanpå bilden. På exempelvis Brusheezy.com hittar du kanske någon lämplig pensel med sprickor, revor och liknande.

Skuggan har jag skapat genom att använda en svart rektangel med filtret Gaussisk oskärpa. Därefter har jag med en stor, luddig pensel suddat bort delar av skuggan för att där få fotot att ligga plattare mot underlaget.

Kommentarer till “Fixa retrokänsla på dina foton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *