Format P – Webb- och grafisk design

Att kategorisera sina blogginlägg

Kategorier är ett begrepp som ofta förekommer i bloggvärlden. Jag har sett många exempel på hur dessa används, en del använder dem inte alls, några nöjer sig med få, medan andra vill ha en lista lång som en hel skärmsida.

Vad är egentligen syftet med kategorier? Här kommer några tankar och idéer som jag har kring användandet av kategorier.

Vad är en kategori?

Helt enkelt ett delområde inom ett övergripande ämnesområde. Din blogg har kanske en speciell inriktning och du skriver om saker som intresserar dig eller som du arbetar med. Ämnesområdet kan trots detta kännas ganska brett och kan/bör i de flesta fall delas in i delområden.

Det kan också vara så att du bloggar om flera helt skilda saker. Då är kategorierna inte längre delområden utan kanske helt olika ämnesområden. Huvudsaken är att upplägget blir tydligt för dina läsare.

Varför har man kategorier?

Att dela in sina inlägg under olika kategorier gör det lättare för dina läsare att hitta det som intresserar dem mest. Därför gäller det också att tänka till och ge inläggen en så logisk struktur och indelning som möjligt.

Jag brottas ofta själv med funderingar kring min egen kategorisering och reviderar kategorirubriker och indelning med jämna mellanrum. Personligen gillar jag inte tanken på att ha för många och likartade kategorier, utan försöker ha en vettig indelning där läsare ska hitta det de förväntar sig.

I WordPress (kanske i andra bloggsystem också?) finns även möjligheten att ha underkategorier, vilket kan underlätta ytterligare om man har svårt att få till det med bara en 1-nivåindelning. Det betyder att man kan dela upp varje kategori i ännu mindre ämnesområden.

Okategoriserat eller flera kategorier

Då och då skriver man kanske ändå inlägg som inte tycks höra hemma någon annanstans än under Okategoriserade (som är WordPress standardnamn). Jag är inget större fan av just det kategorinamnet, utan döper gärna om den till Övrigt eller liknande.

För övrigt försöker jag undvika inlägg som inte hör till någon av mina namngivna kategorier. Eftersom det ännu inte ligger några inlägg i den kategorin här, så syns den heller inte i kategorilistan här till höger.

På vissa bloggar har jag sett att man låter samtliga inlägg hamna under Okategoriserade, vilket de gör om man inte aktivt anger en annan kategori. Må hända har man där inte upptäckt att man faktisk kan skapa egna kategorier med mer intressanta och lockande namn.

Ibland kan man även känna att ett inlägg hör ihop med flera kategorier. Möjligheten finns då i WordPress att kryssa för två eller flera kategorier. Jag tror dock att att inlägg inte bör ha fler än två kategoritillhörigheter. Om det ofta blir fler, får man kanske överväga om det inte saknas en övergripande kategori.

Svårt att kategorisera?

Kategorisering och struktur är inte helt lätt för alla. Många lockas att skapa nya kategorier nästan för varje nytt inlägg. Att se över sina inlägg då och då och försöka gruppera dem i ämnesområden kan dock göra din sajt mer lättnavigerad och överskådlig. Kategorierna behöver inte vara skrivna i sten, utan bör  förändras med ditt sätt att skriva och vad du skriver om.

Mindmapping är en metod som ofta används i sammanhang där man ska skapa struktur, t.ex. inför ett muntligt framförande eller annan planering som kräver struktur och organiserande.

Börja tankekartan med att sätta ditt huvudområde i mitten. Från mitten ritar man sedan grenar med delområden som hör ihop med huvudområdet. Dessa kan vid behov också grena ut sig ytterligare.

4 kommentarer till “Att kategorisera sina blogginlägg

 1. Amanda

  vilket otroligt bra inlägg och vad pedagogisk du är! jag är mitt i att göra om min blogg och har funderat en hel del kring just det här med kategorisering. jag är en sådan som törna sätter flera kategorier på vissa inlägg, och skapar nya kategorier om det inte finns någon som passar perfekt. Skall testa det där med mindmaping! ser ut att skapa lite struktur!

  1. Pia

   Tack! Vad roligt att höra! Det var längesen jag skrev det här nu, men det känns fortfarande aktuellt ändå 🙂

 2. Shannon

  Hej!

  Jag vill verkligen kunna ha ett inlägg under flera kategorier men har blogg.se o de verkar inte kunna gå, hittar ingenstans hur man gör. Vet du om det går på blogg.se?

  Mvh Shannon

 3. Ken

  har själv lite problem att lägga saker i kategorier, har börjat att bara utöka kategorierna om jag skriver ett flertal inlägg som skulle passa i en sådan kategori och sedan ansluta dem till den kategorin i efterhand. Kanske inte det bästa i SEO-syfte men jag undviker åtminstone massa kategorier.

Kommentarer inaktiverade.

Instagram @aspellhome