Format P – Webb- och grafisk design

5 gratis nyttoprogram

onVad gjorde man utan alla dessa gratisprogram som florerar på nätet? Jag har flera personliga favoriter som jag använder mer eller mindre dagligen.

Många av mina favoriter har förstås med webb att göra, men jag har även en del andra små godingar som jag inte vill vara utan.

HTCL färgväljare »

Ett pytteprogram som hängt med mig bra länge. Med det här lilla progget tar du fram färgkoder till din CSS-kod (RGB eller HEX). Hex-koden läggs automatiskt i Urklipp när du kopierar. Hos mig ligger den alltid lättåtkomligt i Snabbstartfältet. Den lägger sig alltid överst i fönsterhögen också, vilket är praktiskt.

htcl

Crimson Editor »

Min favvo bland texteditorerna. Praktiskt med flikar som indikerar när något är ändrat (inte sparat), samt en filträdsvy som kan plockas fram vid sidan av texten. Färgad kod underlättar skumläsning och felsökning. Jag har skrivit mer om Crimson Editor tidigare som du kan läsa här.

IrfanView »

Det här programmet är alltid igång när jag spelar Tomb Raider. CTRL + F11 placerar en skärmdump i valfritt utpekad mapp. Du kan också ställa in om du vill ha muspekaren med i bilden, samt lite olika kvalitet på JPG-bilden som lagras.

irfanview

Multiple IE’s »

Med detta program installeras Internet Explorer 3-6 (fem versioner) parallellt med 7 eller 8 på din dator. Ovärderligt när man ska testa sina webbplatser i Internet Explorer 6. Inget kul jobb direkt, men vad gör man inte för maximal kompatibilitet. Nästan lite kul att köra igång de riktigt gamla webbläsarna och se hur det var ”förr i världen”!

Stickies »

stickiesPostIt-lappar direkt på skärmen istället för de verkliga drällande runt på skrivbordet. Du väljer själv om de alltid ska vara överst, eller bara synas på skrivbordet. Finns i lite olika versioner som kan se lite olika ut.

1 kommentarer till “5 gratis nyttoprogram

Kommentarer inaktiverade.

Instagram @aspellhome