Klippa i ett spår
Att klippa i ett och samma spår är kanske mest aktuellt för dig som ska mixa en tränings-CD. Jag gör det t.ex. om låten innehåller ojämnt antal 32-takter (block), d.v.s. det ligger några takter för mycket eller lite någonstans. Jag klipper också ner låtar som jag tycker är alltför långa.
Det är inte ovanligt att det blir flera klipp i samma låt. Är det en invecklad och tidskrävande frisering, sparar jag den som ett eget projekt för säkerhets skull.
Klippningen av låtarna sker först när jag bestämt mig för vilka låtar som ska ingå i CD:n och alltid innan jag sätter ihop dem tillsammans i fullängdsprojektet.
Ta bort eller lägga till
Beroende på låt så brukar jag antingen lägga till (repetera) om det t.ex. fattas två åttor, eller ta bort överflödiga. Vad som passar måste man avväga själv och lyssna sig till. Jag lyssnar alltid genom låten flera gånger, gärna mer just där ”felet” ligger och där man vet att det på något sätt måste rättas till.
Att klippa i ett spår innebär att du måste sammanfoga två ändar i låten som inte satt ihop från början. Kanske på flera ställen i samma låt. Naturligtvis kan man inte klippa hur som helst och var som helst om man vill ha ett resultat som låter naturligt och inte märks.
Klippa bort en sekvens
När jag bestämt mig för att klippa bort ett parti för att få ett jämnt block, sätter jag markören några takter innan där klippet ska ske och kopierar allt efter markören till ett nytt tomt stereospår (Project > New Stereo Track). Spåret med kopian läggs längst ner automatisk och det är enbart det spåret jag drar i sidled.
När du delat låten i två delar gäller det för det första att passa ihop de två delarna och få övergången på rätt ställe. I de flesta fall lägger jag övergången precis där en ”stor etta” ska börja, d.v.s. vid starten på nästa block. Det är alltid lättare att inledningsvis ha de två takterna som ska sammafogas kvar. När du sedan har hittat rätt övergång, kan du kanske klippa bort en av dem.
Lyssna dig till hur mycket du behöver spara av den första delen. Slutet på den kan du antigen klippa tvärt eller tona ut, alternativt envelopa. Samma sak med början på del två av spåret.
Första bilden visar hur det kan se ut när första delen klipps tvärt och den andra delen tonas in. Andra bilden visar hur det ser ut när man zoomat in precis vid övergången.
Repetera en sekvens
Om du har två åttor för mycket på något ställe kan man ibland repetera dem en gång till så att det blir ett helt block. Gör då på samma sätt som ovan, men spårdel två ska då kopieras från början av de två åttorna. Övergången läggs då förstås så att sekvensen börjar om vid takten efter sista takten i sekvensen.
Tips
Det låter oftast bäst att ha en bit melodislinga kvar i del två och tona in den mot t.ex. en refräng. Även trumvirvlar och liknande som skvallrar om att ny refräng eller mellanspel börjar.
Lyssna noga på övergångarna i hörlurar så att du hör alla nyanser. Har du för mycket ljudvägg kvar i övergångarna kan det höja volymen på just det partiet, alternativt låta burkigt. Prova också att envelopa, d.v.s. sänka ljudet på slingor du tonar in om de är för högljudda.