Funktioner och skript

XHTML innehåller inga funktioner. Det innebär t.ex. att du kan skapa ett formulär, men inte den funktion som gör att det går att skicka.

För att få ett formulär att fungera, krävs någon form av skript. Det finns några olika typer av skript som passar för olika saker. Skriptspråk är egentligen en förenklad eller avkortad version av ett programmeringsspråk.

Skript som körs i webbläsaren

Klientbaserade skript kan länkas in som egna filer (liknande formatmallar) eller ligga direkt i XHTML-koden. Dessa skript kan också läsas och köras direkt av webbläsaren.

Javascript används bl.a. i formulär och för olika beräkningar. Med Javascript kan man styra vad som matas in i formulärfält, få fram information om användarens webbläsare, styra fönsters egenskaper, presentera datum och tid, skapa olika aktiviteter med bilder och muspekare m.m.

Skript som körs på serversidan

ASP/ASP.NET är liksom PHP ett serverbaserat skriptsprÃ¥k. Det innebär att skriptet körs pÃ¥ webbservern, vilket resulterar i (X)HTML som sen skickas till webbläsaren. Fördelen med dessa skript är att besökare inte kan se och ”stjäla” skriptkoden. Tittar man i källkoden pÃ¥ en ASP-sida, sÃ¥ syns bara den (X)HTML som skriptet skapat.

ASP och PHP är användbart framförallt på större sajter där man handhar stora mängder information i databaser. Skripten kan t.ex. hantera medlemsregister, sökfunktioner, diskussionsforum och inloggning. Även bloggar och andra s.k. CMS (Content Management Systems) bygger oftast på ASP.NET eller PHP. Ett exempel är WordPress, ett innehållshanteringssystem som gör att webbplatser kan underhållas direkt i webbläsaren.

Även mindre och privata sajter använder sig av ASP och PHP. Mycket populärt är förstås gästböcker, mailformulär, räknare och direkt uppdaterade länklistor.

OBS! På nätet finns många färdiga skript som är gratis. Med de flesta följer också instruktioner om hur du ska göra för att anpassa dem till dina uppgifter och behov.