Format P – Webb- och grafisk design

Teckensnitt som passar på webben

På min webbplats använder jag Arial i löpande text och Calibri på rubriker. Det har på något sätt fallit sig naturligt att använda linjärer, eftersom jag är upplärd med ”regeln” att linjärer är mer lättlästa på en bildskärm än serifftecken.

Idag ser man dock flera exempel på webbplatser som använder seriff-teckensnitt i löpande text, och faktum är att jag tycker det kan se riktigt bra ut. Här kommer några fler exempel på vanliga webbfonter.

Användandet av fonter på webben

Den vanligaste normen när det gäller användandet av webbteckensnitt är att det specifika teckensnittet måste vara installerat i Windows/Fonts för att webbläsaren överhuvudtaget ska kunna använda det.

Har man i sin CSS-fil angett fontens familjenamn så kan webbläsaren använda ett liknande. En för närvarande mindre stabil metod är att använda inbäddade fonter med @font-face. Läs mer om det här.

För att ytterligare krångla till det så är ju också tillgången på standardfonterna olika i olika operativsystem. En bra sida som tar upp detta med webbfonter finns här.

Linjära teckensnitt

De linjärer man ser mest av på webben är nog Verdana och Arial. Speciellt Verdana känns som det varit med sedan tidernas begynnelse, och ett tag var det egentligen det enda teckensnitt som jag utnyttjade.

Exempel på det lite breda och kantiga Verdana:

Det smalare och något mjukare Arial:

Idag ser man även exempel på Century Gothic, Calibri och Trebuchet MS (samma ordning nedan). Det runda, men stilrena Century Gothic andvänds gärna på designsajter.

Flera webbsajter använder också Lucida Sans som jag tycker är snyggt och gör sig bra i både stor och liten teckengrad. Av någon anledning tycker jag det gör sig extra bra kursivt.

Teckensnitt med seriffer

Trots att jag skapat webbar så pass länge, har jag sällan eller aldrig använt mig av ett seriffteckensnitt i löpande text. Jag har haft det i rubriken på Piah.se någon gång vill jag minnas.

Numera kan de flesta läsa texter på webben och i andra program med Clear Type (Microsofts version av kantutjämning på text), vilket också öppnar upp för mer användande av seriff-fonter. Har man inte Clear Type aktiverat på sin dator, så kan dock seriff-fonterna göra sig en aning sämre, speciellt i de lite mindre storlekarna.

Vad gäller seriff-fonter så är nog det webbanpassade Georgia så gott som det enda alternativet och jag tycker man börjar se det allt oftare. Snyggt tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *