Format P – Webb- och grafisk design

Teckensnitt fria för kommersiellt bruk

Alla teckensnitt är inte gratis att använda hur som helst. De flesta kvalitetsfonter kostar pengar att ladda ner och lyder under licens precis som många programvaror gör.

Font Squirrel har man dock samlat en hel del gratisfonter av lite högre kvalitet, som är helt gratis att använda även för kommersiellt bruk.

Vad innebär kommersiellt bruk?

Det finns olika grader av licenser när det gäller gratismaterial på nätet. Vissa saker får du t.ex. endast använda för privat bruk. När licensen säger att det är fritt fram att använda för kommersiellt bruk, innebär det att du kan använda fonten i en trycksak som du har för avsikt att sälja. Du får dock inte sälja själva fonten vidare.

Font Squirrel

FontSquirrel.com (teckensnitts-ekorren?) har man samlat de bästa av de fonter som lanseras som helt fria för kommersiellt bruk. Mycket bra om man t.ex. letar efter något passande till en logotype eller trycksak.

Linjära teckensnitt

Ofta kan det vara svårt att bland gratisfonterna hitta helt vanliga fonter med lite kvalitet, som t.ex. linjärer och seriffer. På Font Squirrel tycker jag dock att det finns några som är helt OK. Några exempel nedan på linjära tecken (sans-serif) som även innehåller svenska å ä ö.

TexGyreAdventor »

Caviar Dreams »

Comfortaa »

CartoGothic »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *