Format P – Webb- och grafisk design

Skapa tilt shift-effekt med Photoshop

Du kanske har sett den här typen av bilder förr? Foton som förefaller vara tagna av en miniatyrvärld, men som i själva verket är verkliga miljöbilder.

Den här s.k. tilt shift-effekten kan man åstadkomma med särskilda objektiv till kameran, men du kan även skapa den i efterhand i Photoshop. Här visar jag hur man gör, så har du något att träna på i helgen.

Hitta ett lämpligt foto

Eftersom små modeller oftast fotograferas uppfrån, så lyckas du bäst med foton tagna i lite mer fågelperspektiv. Biltrafik, tågtrafik, eller mindre samhällen/hus är oftast tacksamma motiv att utgå ifrån.

Jag begav mig först på en tur till Freefoto.com för att försöka hitta lämpliga motiv. Det visade sig vara svårt att hitta bilder med optimalt perspektiv, men de jag valde fungerade hyfsat. Jag hämtade bl.a. ett foto av en spårvagn som faktiskt såg ut lite som ett leksakståg från början.

Gör så här

Starta Photoshop och öppna den bild du valt ut.

Gå till snabbmask-läget (tangent Q), vilket du gör i verktygspaletten genom att klicka på knappen Redigera i snabbmaskläge nedanför för- och bakgrundsfärg (Photoshop CS3).

Hämta sedan övertoningsverktyget och välj den variant på aktivitetsfältet som heter Speglad övertoning.

Dra en kort lodrät linje över den del av bilden som ska vara i fokus. Du kan nu se ett halvtransparent rött filter över den delen av bilden.

Gå tillbaka till normalläge genom att trycka på samma knapp som ovan. Nu är den del av bilden som inte hade rött filter markerad. En markering som släpper igenom en aning, så att nästa effekt vi lägger på  inte blir så skarp i kanten.

Gå nu till menyn Filter/Oskärpa och välj Linsoskärpa. Du kan prova dig fram till den inställning som du tycker blir bäst för just din bild. Resultatet bör bli något i stil med nedanstående när du avmarkerar (Ctrl + D).

Öka gärna färgmättnaden något på Bild > Justeringar > Nyans/mättnad. Att öka kontrasterna lite kan även det förstärka effekten av att det är en modell vi ser. Prova t.ex. Justeringar > Intensitet och kontrast eller Justeringar/Nivåer på menyn Bild.

Några fler exempel

Klicka för något större version av bilderna.

 

Det här är på inget sätt någon ny teknik, men för mig är den nyupptäckt och lite spännande. Om jag får chansen så tänker jag försöka ta egna foton som passar till detta. Kanske från en bro, ett tak eller från ett fönster högt upp någonstans?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *