Format P – Webb- och grafisk design

Skapa symmetriska figurer i Photoshop

Att skapa figurer och mönster som är helt symmetriska är ganska enkelt om man bara använder fantasin och känner till några små knep i programmet.

Du kan t.ex. skapa cirkelrunda blommor med bladverk, stjärnliknande figurer eller andra former som du sedan kan använda för att skapa fantasifulla mönster. Här visar jag hur du gör.

Gör så här

Börja med att rita en liten del av figuren, t.ex. ett av kronbladen till en blomma. Se till att denna figur ritas ut på ett eget tomt lager. Försök också att göra den helt lodrät eller vågrät, vilket är lätt om du använder standardfigurerna i Photoshop. Dra eventuellt ut stödlinjer om du behöver.

Kopiera sedan figuren till ett nytt tomt lager (Ctrl + J) så att du kan hantera den utan att den föregående påverkas. Välj sedan Redigera/Omforma/Vänd vågrätt. Placera de två lagren med figurerna på liknande sätt som nedan och lägg sedan samman lagren.

Kopiera det sammanslagna lagret till ett nytt tomt lager. Välj Redigera/Omforma/Vänd 90 grader medsols. Placera lagren som nedan och lägg sedan samman igen. Kopiera detta lager och vrid det nya 45 grader, för att kunna placera dem på liknande sätt som nedan.

Låt fantasin flöda

När du nu har tillvägagångssättet, kan du också experimentera med olika lagereffekter och stilar på lagren innan du lägger samman dem. Här nedan några exempel tillverkade med de standardfigurer som finns i Photoshop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *