Format P – Webb- och grafisk design

Skapa egna fonter – mitt nya projekt

För några månader sedan bestämde jag mig för att prova på att skapa egna teckensnitt. Jag har varit nyfiken på detta länge, att lära mig hur det går till och förhoppningsvis också kunna skapa något användbart.

Här kommer en liten beskrivning av vilka program jag arbetar med, hur det går till och en liten försmak på mitt första projekt.

Vilka program behövs?

Med hjälp av diverse manualer och information på nätet, har jag först tagit reda på vilka program som behövs. Enligt vad de flesta säger, ska FontLab vara det främsta programmet inom detta område och också det som proffsen använder. Visserligen är jag nybörjare, men jag vill ändå inte att min skaparlust ska falla på ett mindre bra program, så därför valde jag att investera i just FontLab (finns att köpa här).

Det finns några olika metoder för själva teckendesignen, men i slutändan behövs ändå ett fontprogram för att generera en ttf– eller otf-fil (teckensnittsfil).

Hur gör man?

Tecknen till en fontuppsättning designas som vektorbilder. Det behövs därför ett program som Illustrator eller liknande, där man kan rita och redigera bilder uppbyggda av ankarpunkter. Man kan också börja med att scanna tecken man ritat på ett papper, för att sedan snygga till dem i ett ritprogram.

Ännu ett alternativ är att rita direkt i FontLab. För egen del har jag valt att använda Illustrator eftersom jag är lite mer van med det än så länge.

Tecknens uppbyggnad

Typografi är läran om tecknens uppbyggnad, och vill man skapa professionella tecken med god läsbarhet, finns en hel del att läsa på innan man startar. Varje tecken har t.ex.

  • en högsta och en lägsta höjd
  • en baslinje som de ”vilar” på
  • en x-höjd (höjden på gemena x)
  • en versalhöjd, t.ex. som H

Att rita ut en mall med standardlinjer underlättar när man ska skissa och designa tecken. Kerning är det som begränsar tecknens utrymme på sidorna, vilket kan ritas som vertikala linjer i en skiss som nedan. Kerningen bör bl.a. anpassas efter vanliga teckenföljder och kan ibland också ligga inuti tecknet. Vertikala linjer är också till hjälp för att bestämma t.ex. staplars och seriffers vidd. 

Min huvudsakliga källa inför detta har varit I Love Typography. Där finns en guide på två inlägg för att sätta sig in i arbetet med att skapa fonter.

Förhandstitt på mitt första projekt

Mitt första projekt är en handstil. Dels för att det är ett hyfsat enkelt projekt att börja med för att få en uppfattning om arbetssättet, men även för att jag gillar handstilsfonter.

Här nedan finns en förhandstitt på hur det ser ut just nu, men än fattas en hel del arbete innan det är klart. Man tänker kanske inte i första hand på alla skiljetecken, siffror, apostrofer, citattecken, circumflex m.m. som också ska skapas.

Fortsättning följer på detta projekt, och förhopningsvis en nedladdningsbar demo när det blir klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *