Format P – Webb- och grafisk design

Praktiskt med en digital namnteckning

Handskrivet i all ära. Ibland är det dock väldigt smidig att ha en digital namnteckning till hands. Jag tänker t.ex. på när man ska skicka sitt CV eller andra formella dokument med e-post, men ändå vill sätta lite personlig prägel på det hela.

Hur gör man då en digital namnteckning? I dagens inlägg tänkte jag ge några tips hur man kan gå till väga.

Skanna in namnteckningen

Det enklaste sättet måste nog ändå vara att skanna in sin namnteckning. Jag rekommenderar då att du skriver namnteckningen med en svart, lite grövre tuschpenna som inte ”blöder” eller flödar ut i linjekonturerna. Gör också namnteckningen lite större än normalt så att den blir riktigt tydlig.

Skanna sedan bilden i 100% i upplösningen 300 dpi och spara bilden i GIF- eller JPG-format. Sedan är det bara att infoga bilden i ditt ordbehandligsprogram och ändra storleken där tills den ser normal ut. Ett annat tips som här är på sin plats är ju också att alltid spara Word-dokument till PDF innan du skickar dem med e-post.

Skriv på ritplatta

Har du en ritplatta med tillhörande penna så går det hyfsat lätt att få till sin namnteckning direkt i t.ex. Photoshop eller Illustrator. Pennfattning gör det såklart mycket enklare att skriva än om du försöker göra det med en mus.

Tyvärr blir det inte mycket snyggare än så här (åtminstone inte för mig) när man försöker skriva med musen.

Photoshop vs. Illustrator

Skillnaden mellan dessa program påverkar resultatet ganska mycket. I Illustrator, som är ett vektororienterat ritprogram, får du automatisk hjälp med att snitsa till linjerna. Darriga linjer existerar knappt i Illustrator, varför dina signaturer nästan blir renare och snyggare än om du skrivit det på ett papper.

Visst kan du också använda vektorverktyg i Photoshop, men en liten nackdel där är att Photoshop inte rättar till dina darriga linjer.

En annan fördel med att skriva/rita i Illustrator är att du kan spara din namnteckning i ett format som är skalbart utan kvalitetsförlust. Om du nu skulle komma på idén att t.ex. göra en väggtapet av din signatur.

Mina egna digitala signaturer

Så här ser mina signaturer ut som jag skrivit med ritplatta direkt i Illustrator. Den första är skriven med en kalligrafipensel med lätt lutning.

Loggan till Piah.se (som jag fått några fågor om) är även den handskriven i Illustrator med penna på ritplatta. Den är skriven med en jämntjock, rund pensel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *