Format P – Webb- och grafisk design

Nyttan med att kunna lite JavaScript

För två år sedan tog jag en distanskurs i JavaScript på Högskolan Dalarna. Det var en utmaning för mig, eftersom jag alltid intalat mig själv att jag är ett hopplöst fall när det gäller programmering.

Det blev en positiv överraskning att jag faktiskt inte var så hopplös som jag trott. Jag har dessutom en enorm nytta av mina nya kunskaper i mitt jobb med Format P.

Kurs på riktigt jämfört med att leta på nätet

Jag har som många andra alltid letat JavScript-tips på nätet när jag stått inför någon uppgift jag velat lösa. ”No offence”, men inte många som skriver guider på nätet kan skryta med några direkt pedagogiska metoder. Jag vet själv hur lätt det är att bara ta för givet att alla förstår vad man pratar om när man är helt inne i sin lilla IT-värld.

All kurslitteratur vi hade var förstås på engelska, men det är tack och lov inte ett problem för mig. Jag hade också förmånen att få sitta i lugn och ro på mitt förra jobb och studera i mitt eget rum. Där kunde jag fördjupa mig i tänket bakom programmering, om vad algoritmer är och hur man ska tänka för att kunna skapa en programslinga.

Jag visste redan löst vad variabler, villkor och funktioner var, att man använde matematiska operatorer m.m., men fick liksom aldrig ihop det till något vettigt. Genom att få den här förkunskapen INNAN jag började med det praktiska fick jag verkligen den aha-upplevelse som jag hittills gått miste om när jag förut gett mig på diverse böcker och minikurser i JavaScript.

Skriftlig hemtenta och praktisk sluttenta

I början av terminen hade vi en skriftlig hemtenta, där man skulle svara på en massa teoretiska frågor kring JavaScript och redogöra för olika programutvecklingsmetoder. Jag hade inte så stor aning om vad som förväntades för att få VG, men mina 12 sidor med svar räckte tydligen gott.

Jag brukar ta fram tentasvaren ibland och läsa igenom. Låter kanske kostigt, men jag får lite repetition och minns saker som kan vara bra att tänka på. Samtidigt som jag blir stolt över att det verkligen är jag som svarat på de här frågorna. Mitt svar på frågan ”Vad är en algoritm?” såg ut så här:

En algoritm (formel, instruktion) är en serie steg som detaljerat och i rätt ordning talar om hur något ska utföras från början till slut. Alla stegen måste vara möjliga både att utföra och att slutföra. I datorvärlden handlar det om de ­instruktioner som programkoden i mjukvaran innehåller.

Forskningen kring algoritmer härstammar från matematiken, där man ständigt söker instruktioner och formler som kan tillämpas på alla problem av samma typ. När man väl hittat en algoritm som visar sig fungera, krävs inte längre någon egentlig förståelse för hur det går till.

Under sluttenta-dagen satt jag ca 12 timmar effektiv tid med mina programmeringsuppgifter. Jag fick till det så pass att jag kände mig säker på åtminstone ett G. Att jag sedan fick mitt VG gjorde mig mycket stolt!

Tänket har jag med mig i PHP

Jag vill inte påstå att jag programmerat särskilt mycket efter den här kursen, men jag konfronteras dagligen med PHP, som är det språk som WordPress bygger på. Eftersom all form av programmering är baserat på i stort sett samma ”tänk”, förstår jag nu mer och kan läsa och tyda en stor del av det jag stöter på.

Kanske skulle jag prova att programmera mer om tiden räckte till. Den enklaste vägen fortfarande, är dock att leta redan färdig programkod. Oftast handlar det om kodsnuttar specifikt för WordPress.

Instagram @aspellhome