Format P – Webb- och grafisk design

Nyheter i WordPress 3.1

För några dagar sedan började jag uppgradera mina webbplatser till det nya WordPress 3.1. Vissa av nyheterna är uppenbara och direkt synliga – små saker som förenklar och gör hanteringen smidigare.

Här beskriver jag några av nyheterna i WP 3.1. Jag har också en sak på önskelistan till kommande uppgradering.

Ny adminmeny (admin bar) i visningsläge

När du tittar på din webbplats ”framsida” och samtidigt är inloggad i WordPress, visas en list högst upp där du hittar några vanliga snabbval från Panelen.

Sid- och inläggsbläddring

En ny (och av mig efterlängtad) funktion för att bläddra mellan sidor, inlägg, media m.m. När man lärt känna sin blogg vet man på ett ungefär hur många sidor framåt som en speciell sida ligger. I den nya lilla rutan kan du nu direkt skriva sidnumret och trycka på [Enter], vilket besparar dig några musklick. Tidigare fick man bläddra fram sida för sida med pilen.

Intern länkning

Rutan för att infoga en länk har ändrats en aning. Den innehåller nu också ett alternativ för att enklare länka till inlägg på den egna webbplatsen.

Här finns mer information om nyheterna i WordPress 3.1 »

Konflikt med Lightbox 2

Kanske kommer det en uppgradering till detta tillägg inom kort, men precis efter WP-uppgraderingen kunde jag konstatera att det inte längre fungerade. Lightbox 2 hade dock börjat krångla lite redan innan detta, i samband med JQuery som jag jobbat lite med, så därför hade jag redan en ersättning på lager.

I ersättaren wp-jquery-lightbox fick jag dock själv ändra lite i kod och grafik för att få svart bildbakgrund i stället för vit. I Lightbox 2 kunde man göra detta val från Panelen, vilket kändes som en liten fördel. I övrigt är det ingen skillnad på de två tilläggen vad jag kan se.

Lightbox är ett tillägg som gör att länkade bilder visas med en lite snyggare effekt. Det går också att bläddra mellan samtliga länkade bilder i detta bildvisningsläge.

Mitt önskemål till nästa uppgradering

Min önskan har att göra med när man jobbar med sidor i olika nivåer, d.v.s. man hanterar undersidor och föräldrasidor.

På de lite större webbplatserna med många sidor, skulle det i sidredigeringsläget vara behjälpligt med en rullgardingslista där man direkt kan nå och byta till syskonsidorna. En meny i stil med den där man nu väljer vilken sida som ska vara förälder till den sida man håller på att redigera.

Kanske skulle det kunna vara ett val i panelinställningarna, hur stor del av sidstrukturen man vill kunna visa i sin meny?

I nuläget måste man för att byta sida, gå tillbaka till Sidor i panelens vänstermeny, samt där bläddra fram till samma sida igen för att hitta en syskonsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *