Format P – Webb- och grafisk design

Mönster till webbdesign

patternPersonligen föredrar jag att i mina webbuppdrag, skapa så mycket som möjligt på egen hand av mönster och andra grafiska detaljer. Ibland har dock tanken slagit mig att jag kanske borde undersöka närmare det stora utbud av gratismaterial som finns på nätet.

Här kommer några exempel på bra källor till material, samt lite allmänt om mönsterhantering i Photoshop.

Här hittar du fina mönster

monster_ps

Installera mönsterfiler så här

Packa upp zip-filen du laddar hem. Filen med ändelsen .pat ska du kopiera till Photoshops programmapp under Förinställningar/Mönster. Starta sedan Photoshop och läs in mönsterfilen i Förinställningshanteraren eller direkt i mönstermenyn på alternativfältet för färgpytsen.

Photoshop-tips

Du kan fylla en markering med ett mönster genom att använda Färgpytsen. På Alternativfältet väljer du om verktyget ska fylla med för-/bakgrundsfärgen eller ett mönster. Alla mönster du ser i menyn kan du hantera i Förinställningshanteraren.

Skapa och lägg till ett eget mönster, genom att markera en bild (del av bild) eller något du ritat/målat. På menyn Redigera väljer du sedan Definiera mönster.

Sömlösa mönster

Med sömlösa mönster menas att de tål att upprepas över en yta, utan att det ser ut som ett rutmönster. Enklast att åstadkomma detta är om det är just ett mönster. Det är betydligt svårare med strukturer, där alla detaljer måste gå i varandra.

I de nyare Photoshop-versionerna finns numera en funktion som gör att man kanskapa ett sömlöst mönster av en bild. Använder du denna funktion på en struktur, krävs det dock med all säkerhet viss redigering av de synliga gränser som uppstår i bilden.

Ett mönster som ska bli sömlöst måste förskjutas enligt följande princip:

dela_monsterbild

I Photoshop kallas detta förflyttning och kan även åstadkommas på menyn Filter/Annat/Förflyttning. Man anger där halva bildens bredd (Vågrät) och höjd (Lodrät). Alternativet Runt bildkant ska vara markerat.

Kommentarer till “Mönster till webbdesign

  1. Pingback: Mönster till webbdesign | Format P – Webb- och grafisk design | Köpa hemsida av webbyrå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *