Format P – Webb- och grafisk design

Gör en filmremsa i Photoshop

filmremsaEtt alternativt och lite roligare sätt att visa foton är att lägga dem på en filmremsa. I Photoshop kan du göra detta på ett mycket enkelt sätt, utan för mycket krångel.

Passar t.ex. att använda på webben, eget presentkort till en biokväll eller vad du vill. Tricket är att få de små hålen i filmremsan att ligga jämnt och snyggt längs med remsan.

Gör en penselform

rektangel_svartDe små hålen i filmremsan blir jämna och snygga om du först fixar till en egen pensel. Denna pensel ställer du sedan in så att den ritas ut med ett visst mellanrum när du drar.

Rita en svart liten rektangel liknande den på bilden till höger. Min figur på bilden blev 13 x 20 pixlar, men är starkt förstorad på bilden.

Jämna ut hörnen en aning genom att ta pennan i storlek 1 pixel. Använd två olika gråtoner för att skapa en liten kantutjämning.

Observera att figuren ”Avrundad rektangel” som finns i Photoshop inte passar så bra just här, eftersom den bara ser helrund ut i en sådan här liten storlek.

Markera sedan rektangeln du ritat och definiera din nya pensel på Redigera/Definiera penselförinställning.

Lägg foton på rad

Ta fram ett nytt bildfönster i den storlek du vill göra filmremsan. Skapa ett nytt lager i bildfönstret, som du fyller med svart färg (Tryck först D och sedan Alt + Backsteg).

Välj ut några foton du vill lägga på filmremsan. Mät upp en fast bredd och höjd på fotona genom att använda rektangelmarkeraren i bildfönstret med den svarta bakgrunden.

Du kan se i paletten Info (Fönster/Info) vilka dimensioner din markering har. Se först till att paletten visar måtten i pixlar och inget annat. Det gör du genom att klicka på den lilla palettmenypilen under palettens stängkryss. Välj Palettalternativ och ange Pixlar vid alternativet Muskoordinater.

Ändra sedan storleken på fotona enligt markeringens dimensioner och klistra in dem på den svarta bakgrunden. Du kan också ställa in beskärningsverktygets bredd och höjd på alternativfältet för att få exakta mått på fotona.

filmremsa1

Gör hålen i filmremsan

Hämta nu det vanliga suddgummit och välj din nya penselform på alternativfältets meny Pensel.

Öppna sedan upp paletten Penslar (Fönster/Penslar eller tangenten F5). Markera Form på penselspets uppe till vänster. Öka mellanrummet med reglaget nere till höger tills du tror det blir bra för din bild. I mitt exempel blev det 220%.

Minska (eller öka) eventuellt penselns diameter några pixlar om du tycker att den blir för stor eller liten. För min bild passade det bra med 15 pixlar diameter.

penslar

Dra med suddet på det svarta lagret, ovanför och under fotona. Håll ner Skift när du drar så kommer din linje att bli helt rak.

filmremsa2

Efterarbete

Lägg samman lagren med fotona med filmremsan. Då kan du t.ex. kopiera över den till en annan bakgrund. Förvränga perspektivet på menyn Redigera/Omforma/Skeva (eller Perspektiv), lägga på lagereffekter, text m.m.

filmremsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *