Format P – Webb- och grafisk design

Gör egna CD-etiketter i Photoshop

cd-etiketterAtt göra egna CD-etiketter (eller DVD) är inte speciellt svårt om du kan lite Photoshop. Dina skivor ser lite mer proffsiga ut och blir också lite roligare att ge bort till någon som present.

Det kanske är lite foton från ett speciellt tillfälle, en hemgjord film, ett bildspel eller lite blandad musik. Själv gör jag ju mest etiketter till mina träningsskivor. Det känns faktiskt mycket roligare att ta fram en sån CD än en blank med lite ditkladdad handskriven text. Så här fixar du en mall i Photoshop.

Bildfönstret

Ska du skriva ut dina etiketter själv på hemmaskrivaren så räcker det gott med en upplösning på 300 dpi. Då blir bilderna lagom stora att handskas med. Ta fram ett nytt bildfönster (Arkiv/Nytt) och ställ in en Dokumentstorlek på 12 x 12 cm, och upplösningen 300 pixlar per tum.

Arkiv/Nytt i Photoshop

Tryck D och sedan Alt + Backsteg för att fylla bakgrundslagret med svart färg. Du kommer att kunna ha vilken färg du vill sen, men detta är för att få en kontrast till den vita mallen som vi ska göra på nästa lager.

Mall på nytt lager

Skapa ett nytt lager med hjälp av lagerpaletten. Knappen hittar du längst ner i lagerpaletten. Klicka på markeringsverktyget Ellips. Ställ in verktyget i alternativpaletten på Fastställd storlek i alternativfältet. Ange sedan 12 cm bredd och 12 cm höjd.

alternativfalt

Klicka uppe till vänster i bildfönstret för att placera ut markeringen. Använd piltangenterna för att finsjustera placeringen så att den ligger exakt.

Vänd nu på markeringen genom att gå in på menyn Markera/Omvänd. Tryck sedan Ctrl + Backsteg för att fylla det nya lagret med vit färg (förutsatt att rutan för bakgrundsfärg i verktygspaletten fortfarande är vit).

cirkelmarkering  cirkelmarkering

Spara och skrivskydda mallen

Spara bilden som PSD-fil (Photoshop-dokument), så att du kan fortsätta att använda den som mall för dina etiketter. Skrivskydda gärna filen genom att högerklicka på den i Den här datorn och välja Egenskaper. Längst ner finns en kryssruta för skrivskydd.

När du ska skapa en ny etikett öppnar du mallbilden som vanligt. Spara om den i nytt namn i PSD-format och skapa allt under cirkellagret. Spara sedan etiketten som JPG i högsta kvalitet innan du skriver ut den.

Etikettprogram

För att kunna skriva ut CD-etiketter måste du ha speciellt utformade utskriftsetiketter för CD-/DVD-skivor. Köper du ett helt kit, brukar även programvara och pressverktyg följa med.

Pressverktyget är en liten manick som du måste ha för att kunna sätta fast etiketterna ordentligt. Det kan nog vara svårt att göra det snyggt och centrerat utan det verktyget. Jag använder ett program som heter exPressit. Programmet är gratis och finns att ladda ner på diverse platser.

Det kan eventuellt vara svårt att få tag i fler etiketter om de tar slut, till just den programvara du har. Själv har jag beställt mina på Internet. Etiketterna finns för olika typer av skrivare och i olika papperskvaliteter. De blanka är mina favoriter eftersom de ser speciellt proffsiga ut.

Istället för att använda färdiga bilder i etikettprogrammet, importerar du de JPG-etiketter du gjort själv. I programmet finns även en funktion för att centrera bilden exakt på rätt ställe. Räkna dock med en viss beskärning av din etikett, kanske 2 mm.

Jag gillar att ha mina skivor i de genomskinliga plastfickorna (köpta på Clas Ohlson). Då kan jag även göra en cover-bild och sticka i. Cover-bilden är också den 12 x 12 cm i dokumentstorlek och har upplösningen 300 pixlar per tum.

cd-etiketter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *