Format P – Webb- och grafisk design

Från papperskopia till vektororiginal

PrintFör ganska många år sedan hjälpte jag en bekant med en teckning till en logotyp. Jag skissade, med svart penna, av ett foto av en svetsare från en broschyr. Sedan lika många år sitter loggan på en skylt efter riksväg 71, som jag åker förbi emellanåt.

För några veckor sedan bad han mig åter om hjälp. Skissen och pappersoriginalet hade tydligen kommit bort och nu behövde han min hjälp att återskapa ett original av ”svetsargubben” som gick att använda i tryck.

Visitkortet

Jag fick ett lite halvt tilltufsat visitkort av honom som han undrade om det möjligtvis gick att göra något av. Visitkortet hade någon sorts tunn plasthinna på sig som nu börjat lösas upp i kanterna. På kortet fanns dock en liten bild av vår lilla svetsare.

Bilden skannas in

Jag började med att skanna in bilden och samtidigt förstora den något.

svets_scan

I Photoshop fixade jag sedan till kontrasterna mellan vitt och svart. Nödvändigt för att konverteringen till vektorer skulle bli så bra som möjligt i Illustrator. Resultatet sparade jag som en JPG-bild.

Slutarbete i Illustrator

JPG-bilden överfördes till Illustrator där jag körde en Live Trace. Detta omvandlar rasterbilder till vektorer. Det lite pilliga var dock att radera allt det vita för att skissen skulle kunna läggas mot vilken bakgrund som helst.

Jag använde Photoshop till hjälp med detta. När EPS-bilden öppnades där kunde jag lättare se vilka områden som var vita, sedan växla till Illustrator och radera dem i originalet.

svetsare_transparent
Slutligen kunde jag lämna ifrån mig ett nytt original i form av en EPS-fil.

Print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *