Format P – Webb- och grafisk design

Från idé till färdig webbplats

Webbdesign är lite som att måla en tavla, som jag ser det. Man börjar med en idé, skissar upp layouten i stora drag, färgsätter och finslipar.

En stor skillnad mellan webbdesign och måleri är ju förstås att en webbplats innehåller en masa funktioner som måste tänkas ut och knåpas till. Här beskriver jag lite mitt arbetssätt med just designen, från idé till färdig webbplats.

Idéer och inspiration

Får jag genom att surfa runt och titta på andra webbplatser. Jag tittar egentligen alltid på layout, upplägg, färger, typografi och design, oavsett om jag är där för att hämta inspiration eller inte. Även tidningar, annonser,  reklam och affischer kan ge inspiration och nya idéer.

Ibland har jag riktlinjer från kunden att hålla mig efter. Främst vad gäller logotype och profilfärger. Finns dessa, får de i de flesta fall utgöra utgångspunkten för designen.

Photoshop

Mitt oumbärliga verktyg för att ”skissa” upp layouter på ett enkelt sätt. Den bild och grafiska design som skissen utmynnar i, ska i stora drag visa hur webbplatsen ska ramas in och presenteras. Både en startsida och förslag till undersidor (rubriksidor) tas fram.

Text, rubriker och länkar får i slutandan oftast en mer förfinad utformning än den som visas i layoutbilden. Kunden får också chansen att tycka till om och ändra på olika detaljer, vilket inte alltid överensstämmer med mitt originalförslag. Ibland håller jag med dem, ibland inte.

Nedan några bilder av presenterade layoutförslag och den färdiga designen som publicerades.

 

 

Sidmallar för WordPress

De flesta (om inte alla) webbplatser jag gör idag använder WordPress som CMS/blogg. Jag utgår alltid från en halvfärdig tema-mall, med samma uppställning som den nya webbplatsen ska ha. Nu börjar jag med att lägga in alla bakgrunder och gör inramningen för webbplatsen klar och fungerande. Marginaler rättas till och typografin testas fram och sätts.

När layouten ser ut som jag tänkt för startsidan, går jag igenom alla sidmallar i temat och ser till att de fungerar på rätt sätt och ser bra ut. Det gäller också att tänka på att kunden ska kunna uppdatera och ha kontroll över så mycket som möjligt, utan att behöva konsultera mig.

Det är oftast i det här läget jag har lätt för att snöa in och vilja testa nya saker. Saker jag inte riktigt behärskar ännu och som kräver massor med research och sökande efter mer kunskap. Det här bidrar ju förstås till att jag utvecklas och lär mig mer, vilket jag nästan alltid kan nyttja i nästa projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *