Format P – Webb- och grafisk design

5 Firefox-tillägg för webbutvecklaren

firefoxWebbläsaren Firefox är väldigt populär bland webbutvecklare. Kanske bl.a. för alla de gratis tillägg som finns att installera. Lull-lull-program som utför de där små praktiska sakerna man ibland saknar eller önskade fanns.

Jag har letat genom och installerat några stycken som jag tycker verkar användbara för mina behov.

Page Validator

Ett tillägg som gör att du enkelt och snabbt kan validera sidans (X)HTML-kod. Med ett högerklick och Validate Page öppnas sidan checkad och klar i W3C’s validator, i en ny flik. Bara att läsa av eventuella anmärkningar och rätta till.

IE Tab

Hur mycket man än förespråkar Firefox, så behöver man checka av hur webbsidorna ser ut i Internet Explorer. Det här tillägget ger dig möjlighet att ha en IE-flik direkt i Firefox.

mf_ietab

Aviary Screen Capture

Mycket trevligt tillägg som låter dig rektangelmarkera hela eller delar av skärmen för att kopiera eller editera i det enkla bildredigeringsprogrammet Aviary. Det jag gillar med denna är att den visar pixeldimensionerna på markeringen. Tidigare har jag alltid gjort skärmdumpar (Print Screen) och klistrat in i Photoshop, som jag därefter fått beskära och mäta.

mf_aviary

EditCSS

Om du tillhör dem som skriver vanliga webbsidor i html-format, kanske detta tillägg kan vara praktiskt. Du kan med EditCSS redigera css-filen direkt i ett sidofönster i Firefox. Detta förutsätter förstås att du har filerna lokalt i datorn, d.v.s. att de inte ligger publicerade på något webbhotell. Tillägget kan också användas för att ”tjuvkika” på andra webbplatsers stilmallar.

ColorSuckr

Ett tillägg som skapar ett färgschema utifrån en bild. Praktiskt om man t.ex. har en logotype eller profilbild att utgå ifrån när en ny webb ska snickras ihop. Högerklicka på bilden och välj Extract Image Colors. Du förflyttas till colorsuckr.com där ett färgschema tagits fram.

mf_colorsuckr

Webbutvecklare?

Här finns mer tillägg till Firefox att välja bland »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *