Format P – Webb- och grafisk design

Standardmässiga dokumentmallar

skrivmaskinUnder min tid som datalärare ägnades ett antal lektioner åt konsten att ställa upp ett dokument enligt svensk standard. Att kunna producera en fungerande dokumentmall tror jag de flesta har nytta av någon gång i livet. Om inte annat när man söker jobb och vill kunna skicka in en snyggt uppställd meritförteckning eller CV.

Här kommer lite tips och nedladdningsbara mallar.

Svensk standard för dokumentutformning

SIS utvecklar en massa olika standarder för olika saker. Bl.a. dokumentstandarder. Syftet med den här standarden är att affärsdokument ska ha ungefär samma uppställning, så att likartade uppgifter återfinns på samma ställe i dokumentet.

Även om du inte bedriver en affärsverksamhet, så är dokumentstandarden ändå en bra utgångspunkt för formella dokument som du skriver som privatperson. Som vid skriftlig kommunikation med företag, myndigheter, skolor m.m. Med väl utformade ansökningsdokument framstår du troligen också som lite mer kunnig och ordningssam.

Mall för standardbrev

Vissa riktlinjer finns för hur du ska ställa in din dokumentmall innan du börjar skriva. Marginalinställningarna ska vara Övre 1,4 cm, Höger 0,7 cm, Nedre 0,7 cm och Vänster 2,1 cm. Bilden nedan visar de tänkta fält som ytan är indelad i. Du bör använda ett seriff-teckensnitt (t.ex. Times, Garamond) i storlek 11-12 punkter, samt ha enkelt radavstånd.

sis_dok
Tabbstopp och radnumrering

För att skriva i de olika fälten används som riktmärken Words förinställda tabbstopp, samt radnummer. Du ser de förinställda tabbstoppen som små grå markeringar längs med linjalen. I Word 2007 kan du högerklicka på statusraden för att visa/dölja uppgiften om vilket radnummer markören står på.

Utgivarfältet: Rad 1-5, tabbläge 0. Innehåller utgivarens (dina) namn- och adressuppgifter. Ska finnas med på alla sidor i flersidiga dokument.

Referensfältet: Rad 1-5, tabbläge 4. Innehåller uppgifter om dokumentet som dokumentnamn, sidnummer, datum, referenskoder och beteckningar. Ska finnas med på alla sidor i flersidiga dokument.

Adressfält: Rad 7, tabbläge 0 eller 4 (beroende på t.ex. fönsterkuvertets fönster). Här skriver du mottagarens namn och adress.

Meddelandefältet: Börjar på rad 15 på första sidan, men från och med sida 2 (som inte behöver adressfält) kan man börja redan på rad 7. I meddelandefältet använder du en radlängd på högst 13 cm, vilket du begränsar med höger eller vänster indrag. Det hör väl också till god sed att använda ärenderad/rubrik, samt en avslutningsfras med namn. Eventuellt också plats för signatur ovanför ett namnförtydligande.

Ta en titt på några exempel

Kommentarer till “Standardmässiga dokumentmallar

  1. Karin Wöyer Amcoff

    Hejsan. Kul att du liksom jag tycker att det är snyggt med standarder och hänvisar till SIS MEN jag är inte riktigt överens med dig när jag tittar på hur DU skriver rubriker.
    Att rubrikerna ligger mitt mellan styckena visste jag inte att det numer är SIS MEN jag ser det överallt så det är definitivt modernt.

    Nu frågar jag dig om du vet: ÄR det en ny skrivstandard för rubriker – att de ska ligga mitt mellan stycken istället för som förut – ligga nära stycket det berör MEN ha skapligt avstånd uppåt till förevarande stycke? I så fall ska jag sluta att ”slå pannan blodig” och försöka ändra alla mallar på mitt arbete.

    Vänliga hälsningar
    Karin

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *