Hundra år sedan

Idag, till 100-årsminnet av Titanic-katastrofen, bjuder jag på lite bilder på olika saker som vi (läs herr Aspell) har samlat på oss. Saker med anknytning till Titanic. Allt började med fickuret, med den smått fantastiska historien. Fickuret som P:s farfars moster Hilda (inte faster som vi tidigare trodde) köpte i New York, efter att hon räddats från förlisningen.

Det har varit lite skriverier i lokal press här under veckan om just Hilda Hellström, som var den enda från Borlänge med ombord på Titanic.

En kopia på en matsedel från det som serverades ombord på Titanic den 12 april 1912.

Nödtelegrammet från Titanic efter att de kört in i isberget, mottaget klockan 23:45 natten 14/15 april 1912  – We have struck iceberg sinking fast come to our assistance. Fickuret är det som Hilda köpte i New York.

Hildas brev till sin bror i Sverige, där hon berättar lite om det hon varit med om (från den urgamla och tummade Titanic-boken som jag tidigare fått av min mamma). Det finns också en annan berättelse från Hilda, där hon beskriver hur hon smög sig obemärkt upp till första klass.

En liten kolbit hämtad från Titanics maskinrum, från botten av Atlanten på 3810 meters djup. Numrerad och med äkthetsintyg från RMS Titanic Inc. (företaget som fick rättigheterna att bärga gods från vraket). Nästan ofattbart att den faktisk legat där i djupet, inuti Titanic.

– – –

Tack för att du tittade in. Ses i veckan!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram @aspellhome